Ta naturen inn på påskebordet

I år blir det en annerledes påske for de fleste av oss, men kanskje er det da enda viktigere å skape god stemning for de du er sammen med. Selv om du ikke kommer på hytten og vi ikke kan samles i større grupper med venner og familie, så tenker vi at det er viktig å likevel å holde på tradisjoner, lage god mat og pynte litt ekstra. Vårt tips er å ta naturen inn på påskebordet.

Vårfest på bordet

Mange forbinder påske med gult men du må ikke bruke gult på påskebordet. Påsken er også vårstemning og knopper som springer ut. Når du har valgt en farge/tema som du liker, så begynn med å velge en duk eller løper som du legger på bordet. Vi har valgt en løper i jeansstoff og en løper i jute for et røft uttrykk, slik at trebordet synes. Så dekket vi på med dekkebrikker av halm og hvitt dekketøy. I istedenfor de vanlige vannglassene kan du velge litt utradisjonelt, som for eksempel whiskyglass. Det ble brukt enkle vinglass og et mørkere bestikk for å fullføre stilen.

Ta naturen inn i stua

For å lage litt vårstemning inne, valgte vi å pynte påskebordet med naturelementer. Ideen var å ta naturen inn i stuen. Vi samlet nydelige gåsunger/pusekatter ute, og brukte ellers andre blomster og planter som eukalyptus, tørkete blomster, perleblomst, mose og ulike typer fjær (du finner mye fint i blomsterbutikken/hagesenteret eller på hobbybutikken). Det er kjempefint å kombinere elementer du finner ute med noe kjøpt og ikke minst noe lager selv. Om du henter greiner ute må du sette disse i vann. Ta de gjerne inn i god tid for å få de til å spire skikkelig.  Treplatene som er brukt her ble saget for hånd av en «handy-mann» fra Trøndelag. Det «lille ekstra» var en kunstig grønn lenke av ruskus og en lenke med fjær festet på streng, som vi laget selv.

Som dekor er det også brukt både spiselige egg og kunstige egg (her er det både sjokolade egg og vanlige egg. Det kan ikke bli for mye egg i påsken 😉 ) Et tips er å Ikke kast eggeskall men vask dem og pynt med fjær eller legge oppi blomster om du heller ønsker det. Til slutt har vi lagt til litt mer tradisjonelle dekorelementer som vi forbinder med påske som kaniner og kyllinger. Og bordet er selvfølgelig ikke komplett uten ulike typer av stearinlys.

Vil du lage en lignende lenke av fjær? Her er oppskriften;
Bruk fjær som du fester på en tynn streng, vi har brukt blomsterstreng. Ta en eller tre fjær av gangen, det kommer an på hvilken type fjær du bruker. Snur så strengen rundt hver fjær eller «bukett» med fjær, slik at fjærene henger fast på strengen. Gjenta prosessen til du har en lang lenke som du kan ligge enten på bordet slik vi har gjort. Du kan også henge fjør på en grei. Denne kan legges på bordet eller settes i en vase. 

La serviettene stå i stil med høytiden

Servietter hører også med på påskebordet. Det er mye fint å velge i så finn noen du synes er fine og passer til stilen du velger på borddekoren. Vi falt for servietter i en dus naturfarge med små kaniner og litt gult. Serviettene ble brettet som kaninører som ble satt i flettete serviettringer, slik at de kunne stå «oppreist» på hvert fat. Vil du at serviettene skal ligger flatt på hver kurver kan også binde et bånd rundt «snuten» på kaninen. Det finnes mange typer servietter som passer til den rustikke stilen både lin og bomull vil passe fint her. Du kan feks rulle serviettene og feste en skinnreim eller et pent bånd eller en hyssing/hamptau rundt dem, slik at de holder seg på plass.

Velkommen til bords

Det er alltid hyggelig å ønske velkommen til bords med pene bordkort.  Mange barn og voksne synes det er morsomt å lage bordkort, så hvorfor ikke lage dette som en påskeaktivitet? I disse koronavirus-tider er det ikke så mange som samles til felles måltid men det kan være koselig med bordkort uansett.

Her er et forsalg til hvordan du kan lage noen enkle, men fine bordkort: Bruk et ubleket tykt papir fra en skriveblokk og riv opp i små lapper. Skriv på navn med ønsket farge og legg bordkortet oppå bestikket. Her er bestikket festet med et gult bånd for å holde delene på plass.

Velkommen til bords!

De beste ønsker for en god påskestemning fra Vibeke og Mette-Christine