5 fine familieaktiviteter for å korte ned dagene

Det kan bli lange dager både for store og små nå mange er hjemme med barn som ikke kan gå i barnehagen eller på skolen. Her får du 5 tips til fine familieaktiviteter for å korte ned dagene hjemme. Bruk den ekstra tiden du har nå til å gjøre noe koselig sammen.

1. Påskeverksted – Lag påskeegg

Slik gjør du:  

  • Stikk et lite hull i eggeskallet i hver ende av egget. Ha egget over et glass eller en skål når du blåser.
  • Bruk vannmaling eller tusj til å male/tegne på egget, men vær forsiktig, egget knuser lett.
  • Fest en sytråd på en liten bit av en fyrstikk og stikk denne inn i hullet du har laget.
  • Lim gjerne på noen fjær om du har, det blir kjempefint.
  • Lag til slutt en løkke på tråden og heng opp eggene på et fin kvist/grein

Tips: Spar på egget du blåser ut, dette kan brukes til en omelett, vafler, en kake eller noe annet godt.

2. La det spire og gro

Familieaktiviteter kan være så mye. Hva med å teste om dere har grønne fingre og plante noen frø? Det er kjempekoselig å se følge med i pottene og se frø spire og gro. Det finnes mange ulike typer frø å kjøpe pakker på butikken/hagesenteret. Men noe som er enda gøyere er å gjøre det helt selv. Ta for eksempel ut frø fra innsiden en paprika, eplefrø el. Legg disse i vann til du ser spirer. Når frøet spirer sår du det i en potte med jord. Som potter kan du bruke avskårne melkekartonger, plastbeger eller lignende. Sett pottene i vinduskarmen og la barna ha ansvar for å vanne. Det er veldig kjekt å se plantene spire og gro.

3. Oppgavejakt i hagen

Lag en skattejakt med skoleoppgaver i hagen eller i skogen. Dette får oppgavene til å bli mye morsommere og alle får litt frisk luft samtidig. Bruk gjerne oppgaver fra barnas egne skolebøker; for eksempel en matteoppgave, en norskoppgave, naturfag, samfunnsfag etc. Skriv oppgavene på en lapp, en på hver lapp, og legg disse på ulike steder i hagen. Lag så en rebus eller et skattekart som forklarer hvor oppgavene er. Ikke lag for mange oppgaver for det viktigste er å holde hjulene i gang, maks 5-10 oppgaver. Og en premie til slutt vil øke motivasjonen.

4. Aktivitetsløype

Lag en aktivitetsløype inne. Om du har god plass i huset kan du lage stasjoner i ulike rom. Her er noen forslag til stasjoner:

  1. Balansering på et tau som ligger på gulvet, feks et hoppetau
  2. Løpe sikk-sakk mellom oppstilte flasker fyllt med vann, uten å velte noen av flaskene (NB – Husk å skru igjen korkene 😉
  3. Kaste ringer, bruk et ringspill om du har det, eller lag ringer av for eksempel aluminiumsfolie som du kaster på flasker som stilles opp i et mønster på gulvet.
  4. Bowling med ball mot oppstilte brusflasker  (Her bør det brukes plastflasker)
  5. Gulvet er lava: Her er det ikke lov til å tråkke på gulvet – Legg ut puter, kasser etc. som skal brukes for å unngå å tråkke på gulvet. Bruk det du finner i huset.

5. Bakermester harepus lager hytte

La barna bake koselige småkaker. La barna bruke pepperkakeformer for å lage fine figurer. Hvorfor bare bruke disse formene til jul?

For litt ekstra kos bygg en hytte under spisebordet og lag til et teselskap i hytten. Lag hytten med tepper og pledd og legg noen tepper og puter på gulvet. Sett en kasse på gulvet og legg på en fin duk, vips så har du et fint bord. Server kakene på et fint fat sammen med saft eller kakao og bruk gjerne et fint kaffesett om du har. Det blir garantert en koselig stund, og vi kan ikke love at du får ryddet bort «hytten» sånn med en gang….

Her er et forslag til en oppskrift på noen deilige vaniljekjeks.

Med disse tipsene håper vi at du har fått noen ideer til familieaktiviteter for å få dagene til å gå om dere er hjemme, eller har begrensete muligheter til å gå ut. Det er utfordrende tider for de fleste så det gjelder å holde oppe humøret og være kreativ for å aktivisere både store og små. Legg gjerne igjen en kommentar om du prøver noen av aktivitetene. Fyll gjerne på med egne forslag 🙂

Lykke til!