,

Enkle knep for en sunnere og bedre fest

Mat er ”prikken over ien” ved festlige anledninger. Legger du til stilfull dekor i passende lokaliteter, er de beste rammer for en vellykket fest lagt. Alle har vel opplevd en fest som ble «bånn i bøtta» på grunn av mislykket mat? Kanskje du også vil at festen din skal være litt sunnere?

For å unngå potensielle matkriser er det alltid lurt å sjekke på forhånd om noen av gjestene dine har allergier eller om noen er gravide.

Les våre råd og sikre at din fest blir en både sunn og god opplevelse.

Valgets kvaler

Før menyen velges, bør en bestemme hvilken type fest som ønskes. Velg gjerne meny etter tema, årstid eller hvilken stemning du ønsker. En klassisk tre retters meny passer perfekt sammen med glam og glitter. Velger du rødt som temafarge, hva med å velge tapas?

Bildene over har vi fått låne fra catering og selskapsleverandøren Det Gode Selskap.

Spar tid

Vil du lage maten selv, bestille fra noen som kan levere den til deg, eller få noen til å komme hjem til deg for å lage den? En kurvfest kan ellers være et fint alternativ til litt mer uformelle fester og arrangement. Dersom du liker å lage mat, er det veldig kjekt å servere mat du har laget selv til dine gjester.

Har du liten tid, eller det er snakk om et stort antall gjester, er catering et godt alternativ. Sjekk referanser, eller bruk leverandører som er anbefalt av venner og kjente. Ikke velg kun etter pris. Innhold og mengde i det du får levert kan variere mye fra leverandør til leverandør.

Det er å mulig å leie servitører for anledningen om du har råd til det. En billigere løsning er å spørre noen man kjenner om hjelp. Fortrinnsvis noen litt yngre som ikke forventer å få like mye betalt som en proff servitør.

Å invitere gjester til middag er alltid kjekt, uansett om man får hjelp utenfra eller ikke. Tenk på at tid spart, er tid til overs til dine gjester 🙂

Sunn mat er ”glad mat”

Å ha et sunt fokus på festmat, kan ha sine fordeler. Det er ikke det at du ikke skal skeie ut en gang i blant og kose deg på fest, men du blir mindre tung og døsig av ”lettere” matretter. Du er kanskje mer feststemt etter et lettere måltid?

Å få til en sunnere fest er enkelt. En kombinasjon av gode salater, grønt, ulike småretter, hvitt kjøtt og for eksempel skalldyr er alltid populært. Med ulike retter på bordet kan gjestene selv velge hva de vil spise. Det viktigste er at maten er god! Under finner du noen forslag som vi trygt kan anbefale til deg.

Lykke til med festen!

shutterstock_291717005

Menyforslag

Ulike småretter

 • Foccatia (sunnere alternative er å bruke grovere mel)
 • Asparges og spekeskinke (ta gjerne bort fettranden på skinken)
 • Tomatsalat med rødløk, basilikum og mozzarella
 • Kyllinglår
 • Grillspyd (ulike type kjøtt og grønsaker)
 • Marinert Scampi (velg rapsolje og grill fremfor steking i olje eller smør)
 • Ovnsbakte potetbåter (velg for eksempel rapsolje til steking, minimalt)
 • Grønne salater – Bånn gass!
 • Lefseruller (bruk gjerne grovere lefser, light ost og magre påleggsvarianter som kalkun etc.)

Dessertmeny

 • Fruktsalat/fruktspyd med for eksempel vaniljekesam
 • Blåbærpai/eplepai (bruk gjerne grovere mel til bunnen. Det er også som oftest fullt mulig å bruke mindre sukker enn i oppskriftene)
 • Smoothieis av frukt og/eller bær (kun frukt og juice uten tilsatt sukker)
 • Pavlova (bruk mindre sukker (evt. bruk kunstig søtningsmiddel). Til kremen, bytt ut vaniljekrem med vaniljekesan og bruk mer bær enn krem på toppen)

Oppskrift – Vibekes favoritt bærpai (smuldre pai)

20160107_191918 (2)

2 dl hvetemel

3dl havregryn

3 ss. sukker

2 ss. vaniljesukker

150 g. smør

1 håndfull nøtter

300-400 g. bær (benytt frosne bærblandinger eller ferske bær. Rabarbra er også godt i smuldrepai)

For en sunnere pai, bruk grovere mel, eventuelt speltmel. Bruk gjerne litt mindre sukker eller bruk stevia/sukrin i stedet (vær forsiktig med mengden her. Disse søtningsmidlene er veldig søte, det er ikke mye som skal til).

Bland sammen alle ingrediensene utenom bærene i en bolle. Deigen skal være klissete og ha smuldrete konsistens.

Fordel halve deigen i en paiform og trykk den flatt. Legg så på bær (sil gjerne av saften fra bærene dersom de har vært frosne) og legg resten av deigen over som et lokk.

Stekes på 200 g i ca. 15-20 min.

Du kan servere paien både med og uten vaniljesaus eller vaniljekesam, eller eventuelt vaniljeis hvis du virkelig ikke bryr deg om kaloriene 🙂

Nam, nam – En skikkelig god dessert!