,

Gjenbruk er trendy

Julen er akkurat over, og i disse dager er det mange av oss som tenker på at en kanskje har litt for mange ting i skuffer og skap. Er på tide med en opprydding? Gjenbruk er i vinden som aldri før og er som et kinderegg, minst tre ting på en gang – samfunnsnyttig, miljøvennlig og skaper personlighet.

Nordmenn er flinke til å donere klær til gjenbruk, likevel kaster hver nordmann i gjennomsnitt ca. 9 kg tekstiler i søpla hvert år. I følge tall fra Fretex Norge går bare ca. 2-3 kg. til gjenbruk. Det burde absolutt være mulig å få mindre i søpla ved å tenke seg litt om først.

Vil du starte 2016 på en bra måte? Kast deg på bølgen du også!

1.Rydd skapene

Dra alt du har av interiør, sko, klær og leker ut av skapene. På denne måten ser du hva du har. Trenger du alt, eller kan du gi bort noe? Er det noe som kan få «et nytt liv»?

Du trenger ikke å gjøre alt på en dag – velg en dag for sko, en dag for klær og kanskje en dag for kjøkkenskapene? Det viktigste er at du får ryddet unna det du ikke bruker. Kanskje noen andre kan ha nytte av det som bare samler støv i dine skap? Lever inn til loppemarked, eller bruktbutikk som for eksempel Fretex. Dyrere og større ting kan legges ut for salg på Finn, og det er også mulig å gi bort ting her. Det du er lei av og ikke bruker, kan være en skatt for en annen.

second hand

2. Bytt i vei

Hva med å lage et bytteparty på skolen til ungene, på arbeidsplassen eller sammen med venninnegjengen? Du vet aldri hvilke ”scoop” folk kan ha i skapene sine! Lag et event på Facebook så er det mange som får vite om det.

3. Redesign

Redesign er trendy! Det er mye som kan lages av brukte klær, tekstiler og emballasje. Se bare på hva Jenny Skavlan klarer å trylle frem; http://www.jennyskavlan.com/syom/sko-med-tyll-og-toys/

Finn frem symaskinen og sett i gang – Det er mulig å lage både nye klær, puter etc. Dersom du ikke kan sy finnes det sikker et sykurs du kan melde deg på, eller du kan be noen lære deg – kanskje svigermor er flink til å sy?

redesign

4. Gå på jakt

Gå på jakt på loppemarked, i bruktbutikker og på gjenbruksstasjoner . På Finn er det også mye interessant å finne. Kun kreativiteten setter grenser for hvor mye fint som kan lages av det du finner her. Med litt maling, eller kanskje bare en grundig vask eller puss, har du fått deg et helt nytt møbel med personlighet. Stilig og veldig trendy. Følg gjerne #diy blogger for å få inspirasjon.

loppemarked

 5. Arrangørens gjenbruksfavoritt

Her er en av Arrangørens gjenbruksfavoritter – en vimpelrekke med stoffremser. Vi har benyttet gamle skjorter, jeans og stoffrester som er klippet opp i strimler. Stoffremsene ble knyttet fast på et hamptau. Dette skapte det rette rustikke uttrykket som vi var ute etter. Vimpelrekken ble laget til et dekoroppdrag for premierefesten for filmen Amerikareisa – Søsken til evig tid.

Kilder:

http://www.vixen.no/2015/09/16/moteeksperter-mener-gjenbruk-er-blitt-trendy/

http://www.fretex.no